14 aprilie| Carnea de miel se vinde în Iaşi cu preţuri care pleacă de la 23 de lei

“Vânzarea merge foarte bine, am tăiat astăzi circa 15 miei (ieri – n.r.), dar săptămâna trecută, joi şi vineri de pildă, am tăiat cam 50-60 pe zi”, susţine un fermier din Miroslava.

În Săptămâna Mare, la marile magazine din oraş, ieşenii pot cumpăra carcasa de miel cu preţuri începând de la 22,99 lei kilogramul, fiind nevoiţi să scoată din buzunare şi până la 30,99 lei pentru un sfert posterior de miel. În schimb, crescătorii de ovine de la sate cer între 20-25 lei pentru orice parte a mielului, unii dintre ei asigurând şi transportul la domiciliul clienţilor. Preţurile cu care se comercializează carnea de miel anul acesta sunt similare cu cele de anul trecut. Preţul cărnii de miel în magazinele Kaufland porneşte de la 27,99 lei pe kilogram pentru un sfert anterior de miel, şi 30,99 lei pentru un kilogram de sfert posterior, în timp ce la Carrefour un kilogram de carne de miel se vinde cu 22,99 lei. Dacă vor specialităţi din carne de miel, ieşenii pot găsi la Lidl drob proaspăt la preţul de 14,99 lei, iar organele de miel cu 2,99 lei. Pe de altă parte, un miel viu de 8-10 kilograme, cumpărat direct de la crescători, ajunge la 200-250 lei.  

Familia Găman din comuna Erbiceni, de exemplu, adăposteşte la stâna din satul Totoeşti circa 400 de oi, sacrificând zilnic 15 miei. “În anii trecuţi noi îi duceam de obicei în piaţa Alexandru, dar acum, de când cu pandemia, ne-am amenajat un spaţiu de sacrificare la stână. Avem toate autorizaţiile necesare, eu am de la medicul de familie paşaport medical, iar animalele de la medicul veterinar (…) documente care arată că suntem clinic sănătoşi. Comenzile se fac prin telefon, omul spune câte kilograme doreşte să aibă, iar noi îl pregătim şi îl ducem chiar şi la domiciliu. Kilogramul este 20 de lei. Anul acesta, din cauza pandemiei, este permis cumpărătorilor să vină la stână, iar noi avem voie să livrăm la domiciliul clienţilor”, ne-a explicat fermierul Florin Găman. Un alt proprietar de ovine din judeţul Iaşi, Constantin Liliac, arată că taie zilnic şi până la 15 miei, precizând că a avut şi zile mai bune săptămâna trecută, când sacrifica şi câte 50-60 de capete. “Stâna noastră este în comuna Miroslava. Oamenii pot veni direct la stână, în satul Uricani, îşi aleg mielul, noi îl tăiem pe loc şi îl pregătim. (… ) Desigur că avem toate autorizaţiile de la Direcţia Sanitară Veterinară. Vânzarea merge foarte bine, am tăiat astăzi circa 15 miei (ieri – n.r.), dar săptămâna trecută, joi şi vineri  de pildă, am tăiat cam 50-60 pe zi. Kilogramul de miel este 25 lei. Nu îi tăiem pe toţi, nu are rost să rămânem cu ei.

STIRI RECENTE

30.04.2020 | Testul „corona“ de la Maternitatea „Cuza Vodă“, verificat ...

30.04.2020 | Planul de decazare pentru studenții TUIASI. Nu vor plăti ...

30.04.2020 | Orban, Arafat și câțiva miniștri, la Iași la plecarea ...

29.04.2020| Se dă drumul la transportul CTP în Iași după 15 mai, dar ...

29.04.2020 | Focarul COVID de la Spitalul Paşcani se extinde. Cei mai ...

29.04.20202 | Gravidele, puse pe drumuri să-și facă test COVID dacă ...